Klientom vadia riedke polievky

Graf k otázke 1

Inšpirovaní citátom G. Allporta „koľko ľudí, toľko chutí“,sa zamestnanci oddelenia sociálnych vecí našej MČ rozhodli vykonať prieskum spokojnosti našich klientov Opatrovateľskej služby s poskytovanou stravou - obedmi, ktorých rozvoz zabezpečuje MČ. Vypracovali dotazník a ten distribuovali medzi 35 klientov opatrovateľskej služby (ďalej len „respondenti“). Celkovo sa nám na oddelenie vrátilo 23 vyplnených dotazníkov. „Chcela by som poďakovať všetkým, ktorí sa na realizácii prieskumu spokojnosti stravníkov podieľali. Verím, že informácie ktoré sme sa dozvedeli prostredníctvom vykonaného prieskumu prispejú k zvýšeniu kvality poskytovanej služby a spokojnosti väčšiny klientov“ uviedla Zdenka Sloviková, vedúca oddelenia sociálnych vecí.

Takto odpovedali naši klienti

 Otázka č. 1 sa týkala veľkosti porcie. Pýtali sme sa zvlášť na spokojnosť s veľkosťou porcie polievky a druhého jedla. Z uvedených odpovedí vyplynulo, že s veľkosťou porcie polievky je spokojných 15 a nespokojných 7 respondentov. S veľkosťou druhého jedla je spokojných 18 respondentov a nespokojní sú 2 respondenti. Jeden respondent sa nevyjadril k spokojnosti s polievkou a traja sa nevyjadrili k spokojnosti s druhým jedlom.

Graf k otázke č. 1

Graf č. 1:  Spokojnosť s veľkosťou porcií

O kvalite poskytovaných jedál pojednávala otázka č. 2, na ktorú odpovedalo všetkých 23 respondentov.

Graf k otázke č. 2

Graf č. 2: Kvalita poskytovaných jedál

Z grafu vyplýva, že s kvalitou poskytovaných jedál je spokojných ¾ opýtaných, čo predstavuje 17 respondentov, zvyšná ¼ opýtaných, 6 respondentov je s kvalitou jedla nespokojná. Do budúcnosti odporúčame zvyšovať kvalitu poskytovaných jedál. Môžeme predpokladať, že nespokojnosť stravníkov s kvalitou jedál úzko súvisí s odpoveďami, ktoré respondenti uviedli v otázke č. 3, ktorá súvisela s chuťou podávaných jedál, nakoľko odpovede boli percentuálne takmer totožné.

Graf k otázke č. 3

Graf č. 3: Chuť podávaných jedál

S chuťou podávaných jedál je spokojných 16 respondentov a 7 opýtaných nie je spokojných. Respondenti mali možnosť v dotazníku uviesť dôvod svojej nespokojnosti. Odpovede uvádzame, tak ako ich uviedli samotní respondenti:

  • polievky sú málo chutné,
  • polievky sú riedke a s rovnakou chuťou,
  • väčšina polievok je ako namiešaný vývar,
  • polievky niekedy stačia, ale sú málo zahustené, nevýživné,
  • polievky sú vodnaté, bez surovín,
  • druhé jedlo je zvyčajne nedochutené,
  • možno trochu viac polievky,
  • polievky nemajú chuť ani farbu,
  • často sú polievky bez chuti,
  • polievky sú nechutné.

V ďalšej otázke sme chceli zistiť, či by klienti privítali rozšírenie ponuky podávaných jedál. 17 klientov by uvítalo rozšírenie, 3 klienti nemajú výhrady k ponuke jedál a rovnako 3 sa k otázke č. 4 nevyjadrili.

 

Graf k otázke č. 4

Graf č. 4:  Rozšírenie ponuky podávaných jedál

Otázkou č. 5 sme chceli zistiť, čo by klienti najviac uvítali v ponuke jedál. Je treba podotknúť, že si respondenti vyberali z viacerých možností, teda mohli zaškrtnúť viacero odpovedí. Klienti by najviac uvítali, keby sa ponuka jedál rozšírila o:

  1. zeleninové šaláty
  2. biele mäso
  3. ryby
  4. múčne jedlá
  5. bravčové mäso
  6. hovädzie mäso
  7. iné

Graf k otázke č. 5

Graf č. 5: Klientom v ponuke jedál najviac chýba

Otázka č. 6 mala otvorený charakter. Respondenti mali možnosť ponúknuť svoje námety, postrehy a pripomienky ku stravovaniu. Uvádzame najčastejšie odpovede a kvôli prehľadnosti sme si ich rozdelili na tri časti:

1. Pripomienky týkajúce sa jedla:

·         rozšíriť výber polievok,

·         rozšíriť sortiment, čo sa týka úprav mäsa, nakoľko mäso je väčšinou na spôsob perkeltu, alebo gulášu,

·         zaradiť do jedálnička aj prívarky,

·         pridať k hlavnému jedlu kompóty,

·         pridať k jedlu ovocie - aspoň 2x krát do týždňa,

·         pridať k jedlu zákusok.

2. Ďalšie pripomienky:

Klienti by uvítali:

·         možnosť výberu z viacerých jedál,

·         mať vopred k dispozícii jedálny lístok na celý týždeň.

3. Rozvoz jedla:

Klienti navrhujú:

·         zlepšiť čas dovozu jedla, ktorý je prevažne okolo 13:00 hod.,

·         zvýšiť kvalitu a rozvoz jedál,

·         zmenu dodávateľa.

Svoju možnosť vyjadriť sa využili aj tí klienti, ktorí sú s dovozom stravy  spokojní. Ocenili prácu tých, ktorí jedlo pripravujú aj tých, ktorí ho roznášajú.

Z dotazníkov vyberáme nasledovné:

  • „pracovníci dovozu sú príjemní a ústretoví“
  • „ďakujem za umožnenie tejto služby“
  • „zamestnanci majú výborný prístup ku klientom“
  • „ďakujem kuchárkam za chutné obedy„